🍷 Klimatilpasning. Vi har de sidste par somre hørt om katastrofal høst særligt i Frankrig på grund af klimatiske forandringer. I Sydafrika fylder klimatilpasning også meget i dagligdagen, hvis man arbejder i vinbranchen. Nogle områder bliver for varme eller for tørre for druesorter, som ellers ”altid” har trivedes i et bestemt område. I Stellenbosch begynder den klassiske stolthed Cabernet Sauvignon for eksempel at blive presset.
Hos Bosman Family Vineyards (ny partner til Cape to Cope) driver man et avanceret dokumentations- og forskningscenter, hvor man løbende monitorerer klimaændringerne og deres effekter på vindyrkningen. Samtidig er Bosman en art forsøgscenter, hvor man afprøver (for Sydafrika) nye druesorters levedygtighed i Sydafrikas forskellige terroir som mulige erstatninger i fald det bliver umuligt at dyrke de klassiske. En anden tendens er at dyrkningen af de truede sorter flytter til nye geografiske områder. Det betyder for eksempel, at Sydafrikas Cool Climate områder allerlængst mod syd bliver mere og mere eftertragtede.
En sidste interessant iagttagelse er, at Old Vines (vinstokke der er 30-40+ år gamle) ser ud til at klare sig bedre under ekstreme vejrforhold, end de yngre gør. De ser også ud til bedre at kunne modstå sygdomsepidemier. Og så laver de typisk dejligt koncentrerede og intense vine. Der findes åbenbart fordele ved at ældes!
🍷 Cabernet Franc bliver et hit. I det sidste årti har den tilgang til vin, som den såkaldte ”Swartland Revolution” stod for drevet meget af udviklingen i Sydafrika. Mere frugt, mindre kraft og fylde. Minimal fadlagring. Mere Bourgogne-stil end Bordeaux-stil. Sådan lød nogle af kodeordene. Der er ingen tvivl om at ”revolutionen” har sat sig varige spor og produceret gode vine. Men der er tegn på at nytænkningen kommer nye steder fra i dag og at pendulet til dels er ved at svinge, så der igen – også – sættes pris på kraft og fylde. Det kommer eksempelvis til udtryk ved den megen energi og fokus der lægges blandt især yngre vinmagere i den i Danmark relativt ukendte drue Cabernet Franc. Den er stamdrue til både Cabernet Sauvignon og Merlot, og en flittigt benyttet drue i Bordeaux blends. Der sendes i disse år mange 100% Cabernet Franc vine på markedet i Sydafrika og mange af dem af særdeles høj kvalitet (prøv f.eks. Swartskaap fra Hermanuspietersfontein i vores sortiment😊).
🍷 Transformation. Vinbranchen var under apartheid hvid, kridhvid… Hvide sydafrikanere var ejere, vinmagere, sommelier, osv. Sorte og farvede sydafrikanere var markarbejdere. Store dele af sidstnævntes løn blev betalt som restvin, og i passende mængder der i mere end én forstand gjorde arbejderne afhængige af arbejdet…
Siden apartheids afskaffelse i 1993 har både regering/myndigheder og vinbranchen selv bestræbt sig på en transformation, der kan give sorte og farvede reelle muligheder for at gøre karriere i branchen. Som sommelier, som vinmagere, som vingårdsejere. Der har været mange fejlslagne projekter, barrierer og bristede drømme i de 30 år som er gået. Men nu er gennembruddet undervejs; i 2022 var 60 ud af 900 studerende på ”vin-universiteterne” i Elsenburg og Stellenbosch sorte/farvede – 2 år efter var det 100. I dag er der ca. 90 sortejede vingårde. Det er ikke mange ud af godt og vel 2.000… men omvendt var udgangspunktet 0.
Hvad der måske tæller lige så meget som tal er, at der er i dag er forbilleder for unge sorte, som drømmer om et liv i vinbranchen. En af dem er Paul Siguqa, hvis forældre og bedsteforældre var markarbejdere. Det samme var bedsteforældre og forældre til Pauls barndomsven Rodney. Siden 2019 har Paul ejet vingården Klein Goederust i Franschhoek. Rodney er hans vinmager. Gården er den eneste sortejede i Franschhoek distrikt.
Hvor en del projekter har lidt skibbrud på grund inkompetence, korruption eller overdreven afhængig af offentlige ”black empowerment” tilskud, er det lykkedes Paul at skabe en bæredygtig forretning, som lever af at producere og sælge kvalitetsvin. Som han selv siger: ”Vores første narrativ er, at det her er muligt. Du kan som søn af en markarbejder arbejde dig op til at blive vingårdsejer. Vi vil vise at sorte mennesker er i stand til at blive succesfulde farmere. Der er mere social mobilitet i Sydafrika end folk tror. Men jeg ønsker ikke at være med i en klub for sorte. Jeg vil konkurrere med de bedste i Franschhoek og andre steder”. Den indstilling er med til at forklare hvorfor Paul valgte at bevare gårdens Afrikaaner-navn Klein Goederust, da han overtog den. En del andre ville måske have skiftet navn til deres eget sprog som en af de allerførste handlinger.
Er du i tvivl om Rodney og Pauls evner til at lave kvalitetsvin, så prøv deres Chenin Blanc